Niiskusseen, mis põhjustab hallitust paljudel puuviljadel, ka veinimarjadel. Esineb kahes vormis - healoomuline aadlihallitus (väärishallitus) ja pahaloomuline hall hallitus. Aadlihallitus areneb hilisel üleküpsenud marjal, kui hommikune kaste ja soojus loovad seene arenguks soodsa keskkonna. Hallitusseen aurustab osa veinimarjas leiduvast veest, kontsentreerides niiviisi marjamahla suhkru - see vähendab happesust ja arendab spetsiifilise lõhna. Tekib eelkõige suure suhkrusisaldusega sortidel (Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle). Botrytis'e hallitust kasutatakse magusate veinide tootmisel. Hallitus areneb täiuslikult Sauternes'i piirkonnas, kus valmistatakse maailma pikaealisimat magusat Sauternes'i-nimelist veini. Väärishallitusega seoses räägitakse tavaliselt ainult veinist või viinamarjadest, kuid on ka salaamivorste, mille pinnal peab olema väärishallitus.